Bloemkool steak van de plancha grill
Recepten

Bloemkool steak van de plancha grill

Bloemkool steak van de plancha grill, één van de beste gegrilde groenten ooit! De steaks zijn makkelijk te maken, super lekker en gezond.

Ja, je hoort het goed, bloemkoolsteaks! De lekkerste steaks voor op de grill! Milieuvriendelijk, gezond en verdomd lekker. Het maakt niet uit of je een plantaardig dieet volgt en niet weet wat je deze zomer op de grill moet gooien, of dat je gewoon een geweldig plantaardig bijgerecht nodig hebt voor je volgende BBQ-feestje. Deze steaks zijn jouw metgezel voor de zomer.

Zo maak je bloemkool steaks

Het recept is heel eenvoudig en je hebt naast een grill alleen een verse bloemkool en wat olie nodig. Ik gebruik graag olijfolie, maar je kunt ook zonnebloem- of koolzaadolie gebruiken. Eenmaal gesneden en op de grill zijn ze snel en gemakkelijk klaar! Bloemkoolsteaks snijden – Zo doe je dat

Zoals eerder vermeld, kun je helaas maar twee steaks maken van één bloemkool. De steel aan de buitenkant van de bloemkool is niet sterk genoeg om de roosjes bij elkaar te houden. Daarom kun je voor de steaks alleen het middenstuk gebruiken.

Verrassend genoeg ontdekte ik dat de stelen van kleinere bloemkolen sterker en compacter zijn dan die van grotere. Daarom raad ik je aan om tijdens het boodschappen doen zeker een iets kleinere bloemkool te kopen.

  1. Verwijder de bladeren van de bloemkool en was de bloemkool. Pas op dat u de dikke steel niet beschadigt.
  2. Leg de bloemkool op een snijplank en snij met een scherp mes (liefst een gekarteld mes) de bloemkool in de lengte door midden.
  3. Snij van elke helft een plak van 1-2 cm dik.

Als de kern nog intact is, kun je proberen een ander plakje af te snijden. Maar dit is zelden mogelijk. Daardoor heb je nu veel bloemkool over.

Gebruik de restjes om bijvoorbeeld bloemkoolspiesjes te maken. Deze kun je net zo goed grillen.

Zo doe je dat:

  1. Snijd de restjes in roosjes.
  2. Rijg op houten of metalen spiesen. Per stokje is er ruimte voor zo’n 4-6 roosjes. De verdere procedure is precies hetzelfde als voor de steaks.

Bloemkool marineren

De steaks smaken heerlijk net gemarineerd met olijfolie. Als u echter de voorkeur geeft aan een iets pittigere smaak, kunt u een van deze marinade-ideeën proberen:

  • Barbecue saus
  • Specerijen zoals zout, zwarte peper, cayennepeper of knoflookpoeder.
  • Gedroogde of verse kruiden
  • Mosterd, citroensap, geraspte knoflook

De makkelijkste manier is trouwens om de bloemkool te marineren met een deegkwastje. Ik gebruik een siliconen bakborstel die je gemakkelijk in de vaatwasser kunt wassen.

Bloemkool grillen

  1. Verwarm een ​​gasgrill of houtskoolgrill tot middelhoog. Als je geen grill hebt, raad ik ten zeerste een gietijzeren grillpan aan (ik gebruik deze grillpan altijd voor al mijn grillrecepten, hij is van topklasse en handig voor stadsappartementen zonder een groot balkon).
  2. Snij dikke plakken uit de bloemkoolkop volgens bovenstaande instructies.
  3. Bestrijk met olijfolie (gebruik een siliconen bakkwastje).
  4. Leg de steaks direct op de grill en schroei elke kant 5-10 minuten dicht. Je kunt de bloemkoolspiesjes tijdens het grillen meerdere keren omdraaien, zodat ze rondom goed aangebraden zijn.
  5. Kruid met peper en zout of serveer met deze chimichurrisaus.

Wat serveren bij bloemkoolsteaks?

Voor mij zijn ze één van de beste gegrilde plantaardige “vlees”-alternatieven voor op de plancha grill of voor op de barbecue Maar ze kunnen ook als bijgerecht worden geserveerd. Dit gaat goed met zelfgemaakte salade, vers brood of gegrilde spiesjes gemaakt van andere groenten.

Hier zijn enkele receptideeën:

  • Veganistische Italiaanse pastasalade
  • Veganistische Hornli-salade
  • Ovenfriet
  • Boerenkoolsalade

Recept Bloemkool Steak Grillen

Ingrediënten

1 bloemkool
1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie, koolzaadolie

Bereiding

  1. De grill voor verwarmen of de grillpan voor verwarmen op een middelhoog vuur.
  2. Verwijder voorzichtig de bladeren van de bloemkool en was deze grondig.
  3. Snijd de bloemkool in de lengte doormidden. Snijd nu van elke helft een plak van 2 cm dik. Helaas maakt één bloemkool maar twee steaks, maar je kunt de restjes gebruiken om spiesen te maken.
  4. Bloemkoolspiesjes: Snijd de restjes in roosjes en spies ze op houten of metalen spiesen.
  5. Bestrijk de steaks (en spiesjes, als je ze maakt) met olie.
  6. Grill elke kant 5-10 minuten en serveer met chimichurrisaus of zout en peper.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Comments are closed.